Flitrarea aerului viciat

Ce este poluarea de interior

Exista 3 surse de poluare a aerului in spatii inchise, ce pot afecta sanatatea in mod ireversibil daca nu exista sisteme de ventilatie eficiente care sa filtreze aerul din interior:

  • materialele din care sunt construite cladirile, echipamentele si mobilierul (plumbul din vopsea, formaldehidele, substantele organice volatile)
  • activitatea umana: tutunul, produsele menajere, mucegaiurile si plantele, animalele de companie
  • echipamentele ce produc monoxid de carbon si dioxid de azot

Formaldehida face parte din categoria substantelor foarte nocive pentru organismul uman, provocand iritatii ale ochilor, iritatii ale cailor respiratorii superioare si ale traheelor. Aceasta substanta se regaseste solutiile adezive si in compozitia rasinilor , fiind folosite pentru fabricarea materialelor de constructie din lemn pentru acoperisuri, plafoane, parchet, panouri acustice sau mobilier…

Componentele organice volatile sunt substante chimice ce se volatilizeaza la temperatura ambianta si se regasesc in special in materiale folosite la finisajele peretilor si ale plafoanelor, in zugraveala si materialele pentru decoratiuni.

Prezenta omului intr-un spatiu inchis este, de asemenea, o sursa de vapori de apa, dioxid de carbon si alte substante in aer.

Filtrarea aerului prin sisteme de ventilatie eficiente

Astfel, ventilarea insuficienta a aerului in interior creste coeficientul de umiditate, avand drept consecinta cresterea poluarii. In aceste context, instalarea de sisteme de ventilatie care sa filtreze aerul viciat si sa regleze umiditatea este obligatorie pentru mentinerea sanatatii celor ce traiesc in imobile izolate termic dupa cele mai performante tehnologii ce nu mai permit ventilatia naturala.

Aparitia condensului, mucegaiurile si acarienii, bacteriile si gazele nocive emanate de materialele de constructie sunt frecvente in incaperile care nu sunt corect intretinute si ventilate eficient. Pentru pastrarea unui aer sanatos, se impune si curatarea periodica a sistemelor de ventilatie si inlocuirea filtrelor.

Acumularea de aer viciat intr-o incapere este semnalata de aparitia unor probleme de sanatate precum alergii, rinite, respiratie greoaie, raceli si gripe repetate, dureri de cap, un miros greu, urme de umezeala…

In aceste situatii, se recomanda masurarea concentratiei de substante organice volatile si de formaldehide din aer si instalarea de aparate si sisteme de purificare si filtrarea a aerului.