Ventilatie eficienta

Ghid de incalzire si ventilatie

O locuinta confortabila, bine incalzita si aerisita este spatiul perfect pentru relaxare impreuna cu familia.

Pentru un confort termic sporit, fara cresterea cheltuielor cu energia termica sau electrica, este important sa rezolvam mai intai problema pierderilor de caldura. O izolatie eficienta a locuintei trebuie insa completata cu sisteme de ventilatie care sa compenseze lipsa schimbului de aer cu exteriorul.

Metode pentru evitarea pierderilor de caldura

Izolarea locuintei trebuie are ca scop limitarea pierderilor de caldura si economisirea de energie pentru incalzire.

Un calcul simplu si rapid, ne poate arata la ce procente se ridica economiile de energie dupa izolarea locuintei :

  • izolarea peretilor exeriori – 20 – 25%
  • inlocuirea deschiderilor vitrate – 10 – 15%
  • etanseizarea usilor catre exterior sau spatii neincalzite – 5 – 8%
  • izolarea acoperisului si a teraselor – 25 – 30%
  • izolarea fundatiei casei – 5 – 10%

Astfel, izolarea termica a imobilului se dovedeste a fi eficienta si avantajoasa atat pentru pastrarea unui mediu ambiant placut, pentru a se evita degradarea prematura a peretilor, zugravelii si pardodelilor dar si din punct de vedere financiar, prin economiile considerabile de energie.
Reversul medaliei nu este insa la fel de stralucitor, pentru ca izolarea eficienta a spatiilor inchise are drept consecinta reducerea la minimum sau chiar blocarea ventilatiei naturale. In aceste conditii, instalarea de ventilatoare care sa purifice si sa filtreze aerul este obligatorie pentru sanatate.

Sisteme de ventilatie pentru imobile izolate termic

O locuinta, un spatiu de lucru sau de studiu izolat termic dupa ultimele tehnologii in domeniu, devine ermetic si nu mai permite schimbul de aer cu exteriorul, astfel ca gazele si substantele toxice emanate de zidarie, vopsele, materiale plastice sau lemn lacuit raman in aerul din interior.

Cu totii stim ca pastrarea unei stari bune de sanatate depinde in primul rand de aerul pe care-l respiram si de igiena.

Lipsa ventilatiei suficiente a unui spatiu inchis este semnalata in primul rand de aparitia condensului, care aduce apoi cu sine aparitia mucegaiului.

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura purifica si filtreaza aerul in permanenta, regleaza umiditatea aerului si pastreaza temeperatura in incaperi cu un consum minim de energie electrica.

O izolare corecta, insotita de instalarea de ventilatoare cu recuperare de caldura, sunt solutiile perfecte pentru obtinerea unui comfort optimal, dar si garantia reducerii consumului de energie de 3 – 4 ori.